Om du er naken, hvem er du da? Du er hud, hår og en stemme som formideler indre liv og mening. Om statsministeren sto foran sitt storting uten klær, hvem var han da? Skaper klær en statsminister? Keiseren med de nye klærne hadde dårlige rådgivere og stolte mer på rådgiverne enn på seg selv. Allikevel kjente keiseren på den ubehagelige følelsen av å stå foran sitt folk i undertøy, for så galt gikk det. Det var barnet og sannheten som reddet alle ut av denne situasjonen, men det var vel neppe en seier for keiseren.

Politikere og statsråder, særlig de kvinnelige, blir stadig utsatt for journalistenes skarpe penn som uten blygsel kler dem nakne for almuen. Det er galt om de er for opptatt av klær, galt om de ikke er opptatt av klær og hva som er værst blir individuelt tilpasset. man kan jo ikke både være klok og pen på en gang.

Men om jeg sto der naken som sykepleier, bøyde meg over den gamle mannen, hjalp ham med det han selv ikke hadde krefte, vilje eller kunnskaper til, var jeg profesjonell da? Hva om alle som jobber på sykehuset stillte nakne på jobb en dag, og jeg ser bort fra pietisme og protester, hvilken dag ville det blitt?

Hvem var hvem? Hvor plasserte vi navnskiltene, hvordan utstråler vi vår identitet og hvordan plasserte vi oss i forhold til våre kolleger? Hva om den kjekke kirurgen fikk ereksjon under legevisitten, hvilken rolle fikk han da?

Dette er jo bare en lek med ord og fiksjon, en fortelling om nakenhet og identitet.

Hvem er naken?

Reklamer